Elke DE MEESTER

Accordeonsalon vzw

Opgericht in 2014

Elke DE MEESTER (°1988)

kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste muzieklessen op orgel. 
Maar eigenlijk wilde ze zo’n instrument bespelen als Guiseppe, de vader van Pinokkio, uit de gelijknamige tekenfilm. En zo werd het een jaar later accordeon en mocht ze bij Eddy FLECIJN beginnen aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas.

Sindsdien liet de accordeonmicrobe haar niet meer los.

 

Zo won ze verschillende prijzen en deed mee aan verscheidene nationale en internationale wedstrijden:

in 2000 en 2002 werd ze respectievelijk finaliste en laureate in de wedstrijd “Jong-Tenuto”.

in 2003 deed ze mee aan de wedstrijd Citta di Castelfidardo in Italië.

in 2004 kreeg ze de award van de stichting Kunst in de Stad voor haar prestaties in de Muziekschool.

in 2005 behaalde ze mooie resultaten in de wedstrijd Vlamo, in de categorieën Variété (98%) en Klassiek (99%), én ze kreeg tevens de prijs van Sabam voor de beste uitvoering van een Belgisch werk.

ook in 2005 won ze dankzij Musiclive, een wedstrijd van Jeugd en Muziek, een concertreisje naar Zweden met optreden op het Musik Direkt-festival en een jaar later mocht ze een gastoptreden verzorgen op het Music Crossroads-festival in Mozambique.

nog in 2005 werd ze laureaat van de wedstrijd “Dexia Classics”, met een eerste prijs (92%).

In 2008 deed ze mee aan de prestigieuze internationale accordeonwedstrijd Coupe Mondiale in Glasgow, met een verdienstelijke 15de plaats als eindresultaat.

In 2010 behaalde Elke een 4de plaats bij de wedstrijd Citta di Castelfidardo in Italië, bij de categorie D voor solisten vanaf 18 jaar.

In 2011 wint ze de compositiewedstrijd van WAK (week van de amateurkunsten) met een liedje op een tekst van kleinkunstzangeres Mira.

In 2012 werd ze de enige Belgische finaliste bij de International Accordion Competition, georganiseerd door Rotary Gent, en mocht daardoor de prijs voor beste Belgische kandidate in ontvangst nemen.

Eind 2012 ontvangt Elke de titel van Aanstormend Talent tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs van de stad Sint-Niklaas.

In 2014 eindigt ze als derde in de hoogste categorie van het Nederlandse Novam-accordeonconcours in Amstelveen.

 

Ze volgde ook enkele masterclasses: bij de Russen Alexander en Vitaly DMITRIEV, de Finse virtuoos Mika VAYRYNEN, de Italiaan Claudio JACOMUCCI, de Rus Viatcheslav SEMYONOV en in haar jonge jaren ook nog bij Ivan SMEULDERS en Ludo MARIËN; en daarnaast ook verscheidene zomerstages in het Centre National et International de Musique et d'Accordéon (CNIMA) in Frankrijk, met Jacques MORNET, Franck ANGELIS, Nathalie BOUCHEIX en Claude SAUVAGE als leraars.


Elke speelde internationaal al concerten in Nederland, Duitsland, Estland, Zweden, Mozambique en China.

 

Ze speelt niet alleen solo, maar is ook actief in verschillende projecten:

Surpluz: folkgroep, ontstaan in 2007, met eigen composities, behaalde in hetzelfde jaar reeds finaleplaatsen in de folkwedstrijden Dranouter Aan Zee en Het Lindeboomfestival te Loon-plage (Frankrijk). In deze laatste wedstrijd werd hen de Prix Spécial voor amateurgroepen toegekend. Zij namen in augustus 2010 hun eerst full-album op, uitgebracht bij Wild Boar. In december 2012 kwam hun tweede CD uit, bij hetzelfde label. Ze brengen een mix van gezongen en instrumentale muziek, waarbij de traditie gerespecteerd, doch in een fris jasje gestoken wordt.

Broes is een folkgroep met eigen instrumentale composities die al vlug furore maakte.
 Als jonge groep werden zij onder andere winnaar van de Dranouterrally. Ze speelden al in China en Wit-Rusland. Elke vervangt sinds eind 2013 permanent de vorige accordeonist.

Bart Sanders Band is een gloednieuw project (opgericht in 2014) rond singersongwriter Bart SANDERS. In een originele bezetting bestaande uit contrabas, cello, viool, gitaar, accordeon, trompet en veel zang, brengt Bart SANDERS met zijn muzikanten een Engelstalige mix van faits divers, magisch realisme en beschouwingen over leven en liefde.

In duo met Joke VAN TILBORG (violiste), brengt Elke licht-klassieke muziek, zigeunermuziek, folkloremelodieën… Het duo heeft voorlopig nog geen naam (ontstaan in 2014).

Nog in 2014 begint Elke een duo met Liesbeth PEELMAN, met op het programma zowel klassieke als hedendaagse composities.

 

Daarnaast is Elke af en toe te zien als vervangaccordeoniste bij Strograss (bluegrass/country) en deelt ze regelmatig het podium met Mustafa AVSAR, die Turkse muziek brengt.

 

In juni 2010 studeerde Elke af aan het Lemmensinstituut bij Eddy FLECIJN. Zij behaalde er haar diploma Master in de Muziek, optie accordeon,met grootste onderscheiding. Simultaan behaalde ze haar diploma van de Specifieke Leraren Opleiding met grote onderscheiding.

Sinds september 2006 geeft accordeonles aan het Stedelijk Conservatorium te Brugge.

Sinds 2010 organiseert Elke als pedagoge jaarlijks zelf een accordeonstage samen met Jef DE HAES en ieder jaar een andere buitenlandse gastdocent.

 

Meer info vind je op www.freewebs.com/elkedemeester

of op haar facebookpagina https://www.facebook.com/pages/Elke-De-Meester/128638583879236

Accordeonsalon vzw